Blog: Fietscomputers

Voor de recreatieve fietser is een fietscomputer zowat onmisbaar. Naast het bekijken van de afgelegde afstand, gemiddelde snelheid en totaal gereden kilometers zijn er tegenwoordig ook veel computers met meer functies zoals calorieverbruik en CO2-uitstoot. Sommige computers kunnen zelfs voor meerdere fietsen worden ingesteld. De moderne fietscomputer is vaak draadloos, waar voor- en nadelen aan zitten. Waar moet je op letten bij het aanschaffen en gebruiken van een fietscomputer?
 
Kijk goed in de handleiding op het moment dat je de fietscomputer instelt. Zonder instructies is dit vaak ingewikkeld, en het kan bovendien leiden tot verkeerde  instellingen. Bewaar na het instellen de handleiding goed, voor het geval je de instellingen opnieuw moet doen of wil veranderen. Monteer de zender en ontvanger zo dicht mogelijk bij elkaar als de voorvork toestaat en zorg ervoor dat de fietscomputer niet te lang aan zonlicht wordt blootgesteld; hier kunnen de batterijen en het LCD-scherm niet goed tegen. Neem reservebatterijen mee op lange tochten, zo kom je nooit zonder computertje te zitten.
 
Draadloze fietscomputers zijn stijlvoller, maar vereisen iets meer aandacht dan computers met een kabeltje. De fietscomputer moet horizontaal worden gemonteerd, om de signaaloverdracht goed te laten verlopen. Lage temperaturen kunnen de zendafstand  korter maken, en elektronische apparaten kunnen de signaaloverdracht verstoren. Fietscomputers met een kabeltje hebben deze signaalproblemen niet, en zijn dus wat robuuster.
 
Ben je op zoek naar een fietscomputer of heb je een vraag? Kom gerust langs voor advies.

Meer blog onderwerpen