Blog: Fietshelm dragen

De macht der gewoonte? Nooit over nagedacht? IJdeltuiterij? We hebben de gewoonte om te fietsen zonder fietshelm. Althans, als we op onze stadsfiets fietsen. Zodra we op een racefiets of mountainbike stappen zetten we wel een fietshelm op. Waarom dat verschil? Ik heb daar eens over nagedacht en kom in eerste instantie tot de conclusie dat het komt door de gewoonte. 
Toch is er volgens mij ook een praktische reden. Op een stadsfiets zitten we doorgaans rechtop. Als we dan vallen, dan is dat bijna altijd zijwaarts. Je kunt je dan vaak nog “redden” met een voet aan de grond. Door de sportieve zitpositie op een racefiets of mountainbike ligt het zwaartepunt veel meer naar voren. Een val is daardoor meestal voorover met het hoofd eerst. Hierdoor voelen we ons veiliger met een helm op.
Nu rest de sportieve fiets met spatborden en bagagedrager, de trekkingfiets. De houding is sportief, de snelheid hoog, maar je gebruikt hem functioneel. Een helm wordt niet gedragen. Waarom eigenlijk niet? Overheerst de gewoonte het gezonde verstand? Zijn we wellicht bang voor de mening anderen? Of is er de angst voor een kapsel dat in de war gaat zitten?

Meer blog onderwerpen