Blog: welke fiets?

Fietsen zijn er in ontzettend veel soorten en maten. Welke fiets jij nodig hebt, is afhankelijk van hoe je hem wil gebruiken. Wil je weten welke fiets bij jou past? Lees onze tips hieronder. 
 
Stadsfietsen en omafietsen zijn ideaal voor dagelijkse kleine afstanden in de stad. Als je de fiets gebruikt voor boodschappen, kan een transportfiets een uitkomst zijn. Voor de iets langere afstanden of heuvelachtige gebieden is een fiets met versnellingen vaak geen overbodige luxe. Het voordeel aan stadsfietsen is vaak dat ze weinig onderhoud nodig hebben; een jaarlijkse beurt is vaak genoeg om te kunnen blijven fietsen. 
 
Voor de sportievere fietser zijn er ook veel opties. Als je graag snelheid maakt, is een racefiets iets voor jou. Mountainbikes kunnen op elk terrein gebruikt worden, en zijn heel veelzijdig. Tour-, trekking- of hybridefietsen worden gebruikt door de lange-afstandsfietsers. Deze fietsen kunnen worden uitgerust met veel tassen en zijn bestand tegen het gewicht. Sportieve fietsen hebben vaak een derailleur en hebben dus vaker onderhoud nodig dan stadsfietsen. Je moet de ketting goed schoon en gesmeerd houden.
 
Als je je kinderen wil kunnen vervoeren op de fiets, is een bakfiets, moederfiets of een fiets met fietskar iets voor jou. Belangrijk is dat de fiets stabiel en stevig is, zodat de kinderen comfortabel en veilig meerijden. 
 
Alle soorten fietsen zijn er ook in elektrische exemplaren te verkrijgen. Dit kan handig zijn als je dagelijks lange woon-werk afstanden moet afleggen, of als je graag met ondersteuning fietst. Elektrische fietsen zijn verkrijgbaar met een naafversnelling of derailleur en kunnen dus verschillen in onderhoudsbehoefte. Het is goed om je te realiseren dat een elektrische fiets regelmatig moet worden opgeladen. Hier moet je dus wel mogelijkheden voor hebben.
 
Wil je graag advies over welke fiets bij jou past? Of wil je iets bijzonders hebben? Kom dan gerust langs voor advies en expertise. Fietsen kunnen we zelfs op maat laten maken, dus er zit gegarandeerd iets voor je bij!

Meer blog onderwerpen