De juiste bandenspanning

Waarom de juiste bandenspanning?

De juiste bandenspanning is noodzakelijk om lekker te fietsen. Harde banden rollen makkelijker doordat ze minder vervormen, ze gaan ze langer mee, scheuren ze minder snel en rijden ze minder makkelijk lek. Ook voor de veiligheid is het belangrijk dat de banden de juiste spanning hebben. Een zachte band is onvoorspelbaar in de bocht en bij remmen. Belangrijk dus om je banden optimaal in conditie te houden.
 

Waar vind ik de juiste spanning?

de juiste bandenspanning voor fietsbandDe juiste bandenspanning staat aangeven op de fietsband. Het beste kun je de band oppompen tot 80% van de maximaal toelaatbare druk. De band rijdt dan comfortabel en licht.


Hoe meet ik de spanning in de band?

Om de bandenspanning in je fietsband te meten kun je het beste een fietspomp met drukmeter gebruiken. Let er daarbij op dat de pomp geschikt is voor het soort ventiel dat jouw fiets heeft. De meeste pompen hebben een ventielkop die geschikt is voor meerdere soorten ventielen. Er zijn ook losse drukmeters op de markt maar daarvoor heb je speciale ventielen nodig om ze te kunnen gebruiken. 

Meer handige weetjes