Banden... Welke maat?

Je bent op zoek naar nieuwe banden, maar hoe werkt dat nou eigenlijk met de bandenmaat? Eigenlijk is het heel simpel. Op iedere buitenband en binnenband staat tegenwoordig de ETRTO-maataanduiding. 
 

De ETRTO-maataanduiding

De bandenmaat in ETRTO is even simpel als duidelijk. De maataanduiding maakt gebruik van twee getalen met daar tussen een "-" teken. Bijvoorbeeld 37-622. Het eerste getal staat daarbij voor de breedte van de band, het tweede getal voor de diameter.
Dat betekend dus dat iedere band met XX-622 aanduiding even groot is en dus altijd past. Op de plaat van XX staat dan de breedte die variabel is. Houdt wel het volgende in de gaten als je band gaat kopen die kwa breedte afwijkt van de maat die nu op je fiets zit.  

Welke band past op welke velg?

Welke band past op welke velg ETRTO tabelOok op de velg van je fiets staat een ETRTO maataanduiding. Let op, dat is de maat van de velg, niet de bandenmaat die op deze velg past. Feit is dat een XX-622 band alleen past op een 622-XXc velg. De diameter van de band en de velg moeten namelijk hetzelfde zijn. Je kunt dan wel zelf de keuze maken voor een brede of een smalle band. In de tabel zie je welke band breedte je op een bepaalde velg breedte kunt monteren.
 

Meer handige weetjes