Fietskleding

Goede fietskleding draagt bij aan je fietsplezier! De kleding die je tijdens het fietsen draagt, zorgt voor een goede doorvoer van transpiratie. Hierdoor raak je je warmte kwijt zonnder te snel af te koelen. Fietkleding moet goed aansluiten zodat zich geen plooien vormen; dit voorkomt schuurplekken. Er zijn veel verschillende soorten fietskleding. We leggen graag uit welke producten je waarvoor gebruikt en hoe ze het beste te combineren.Fietshelmen

Een fietshelm draag je om je hoofd te beschermen, in eerste instantie bij een val, maar denk ook aan laaghangende takken tijdens het mountainbiken. Een fietshelm heeft een aantal kenmerken die belangrijk zijn.

Pasvorm en maat van de fietshelm

Belangrijk bij helmen is de pasvorm. De meeste fietshelmen kun je in meerdere maten kopen. Belangrijk is dat de helm zoveel mogelijk aansluit zonder te klein te zijn. Een te kleine fietshelm kun je eenvoudig herkennen. De helm staat dan als een eierdopje bovenop je hoofd. Bij aandrukken voel je de helm ook rondom het hoofd knellen. Bij een te grote helm zit er veel ruimte tussen de harde schaal van de helm en je hoofd. Als vuistregel kun je hanteren dat je maximaal een vingerdikte tussen je hoofd en de helm mag hebben.

Ventilatie

Afhankelijk van de mate waarin je je gaat inspannen en de omstandigheden waaronder je gaat fietsen is het belangrijk dat een fietshelm goed ventileert. Een helm die slecht ventileert in combinatie met intensief sporten en hoge temperaturen kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties! Naarmate het aantal ventilatie openingen toeneemt, neemt de hoeveelheid beschermd materiaal en het gewicht af. De fabrikant zal dan andere technieken moeten toepassen om de helm veilig te houden. Dat is de belangrijkste verklaring voor het grote prijsverschil in helmen. De technieken die worden toegepast leggen we je graag uit als je bij ons in de winkel bent.
 

Fietsbroeken

Een fietsbroek draag je vooral omdat er een fietszeem inzit. De zeem zorgt ervoor dat je zachter zit en dat transpiratie wordt opgenomen. Daarbij is het belangrijk dat een fietsbroek strak zit. Het zeem moet echt goed aansluiten om te voorkomen dat het gaat schuren of plooien. In feite zit het zeem net zo aangesloten als een sok. Betere broeken hebben platgestikte naden waardoor de broek nog beter aansluit en minder drukpunten heeft. Vaak heeft een fietsbroek bretels om de broek en zeem goed aangesloten te houden, het voorkomt ook drukplekken van het elastiek in je buik. Een goede zeem is dik bij de zitbotjes en dun aan de zijkant. Ook is een goede zeem in alle richtingen elastisch zodat hij goed meebuigt met de beweging van je lichaam tijdens het fietsen.
 

Fietsshirts

Bij het kopen van een fietsshirt is het belangrijk om goed op de pasvorm te letten. Een shirt moet goed aansluiten zodat het transpiratie opneemt en daarmee zorgt dat je lichaam droog blijft. Wat goedkopere fietsshirts hebben vaak een minder goede pasvorm en worden gemaakt van minder elastische materialen. Daarom sluiten ze vaak niet heel strak aan. Het beste draag je ook een goed ondershirt onder je fietsshirt. Verder is het handig als een fietsshirt ook een afsluitbaar zakje op de rug heeft. Fietsshirt zijn er met korte en lange mouwen en in verschillende diktes. De omgevingstemperatuur bepaald welk shirt het meest geschikt is. Wanneer het onder de 10 graden is dan wordt aanbevolen om ook een windjack aan te trekken. 
 

Ondershirt

Een ondershirt is de basis voor een goede afvoer van transpiratie. Het shirt hoort als een sok om je bovenlichaam aan te sluiten waardoor druppelvorming van transpiratie wordt tegengegaan. Als gevolg van je lichaamswarmte en de rijwind verdamt het transpiratievocht snel en blijft je lichaam droog. Een droog shirt is de basis om de temperatuur van je lichaam optimaal onder controle te houden.
 

Windjack

Bij temperaturen onder de 10 graden is het aan te bevelen om een windjack over je fietsshirt te dragen. Windjacks zorgen ervoor dat je niet teveel afkoelt. Er zijn heel veel verschillende soorten windjacks en daarom kun je je daarover het beste laten adviseren in de winkel. Let erop dat je een windjack doorgaans draagt wanneer het minder mooi weer is, een goed zichtbare kleur en reflectie is dus aan te bevelen.
Wasvoorschrift en onderhoud van fietskleding

De wasvoorschriften zijn te vinden op het bedrukte, witte label aan de binnenkant van uw kleding. Wanneer u deze wasvoorschriften volgt zal dit helpen om uw kleding een zo lang mogelijke levensduur te geven. Verzorging en onderhoud van uw kant zal zorgen voor de beste prestaties van onze producten en het uitbreiden van de bruikbare levensduur van de producten.


Zorg dat je fietskleding waterbestendig blijft

De Castelli waterproof fietsjassen en -vesten zijn behandeld met een duurzame waterafstotende afwerking. Deze afwerking voorkomt dat de buitenkant van de kleding verzadigd raakt, zodat de ademende barrière in de stof zijn werk kan doen. De waterbestendige coating moet periodiek worden onderhouden. Volg hiervoor de aanwijzingen hieronder of breng een waterafstotend middel (Grangers) aan dat in onze winkel en webshop verkrijgbaar is.