De juiste framemaat, geen abc-tje

Je kent het wel. Je gaat een nieuwe fiets kopen, er wordt gekeken naar de zadelhoogte en daarmee weet de verkoper wel genoeg. De fiets op voorraad wordt afgesteld en klaar is kees. Op een kort ritje gaat het prima maar na een uurtje fietst het toch niet zo lekker. Pijn in je rug, handen, ellebogen. Het gevolg van een verkeerde framemaat of afstelling. 

Jouw beenlengte is bepalend voor de zithoogte terwijl de lengte van je bovenlichaam en armen bepalend zijn voor de lengte van de fiets. Daar zit 'm de kern voor het bepalen van de juiste framemaat en daarom is het ook zo lastig. Fabrikanten van fietsen communiceren namelijk alleen de framehoogte terwijl de lengte nou juist zo belangrijk is. Met het fietszadel kun je een fiets wel 20cm groter maken maar 20cm langer..., dat gaat niet lukken. Voor het bepalen van de juiste framemaat is het nodig om de verhoudingen van jouw lichaam in kaart te brengen. 

Door het bepalen van jouw lichaamsverhoudingen in combinatie met jouw gewenste fietshouding kun je bepalen of je een kort of een lang frame nodig hebt. Afhankelijk van het merk en soort fiets is er soms wel 5 cm lengteverschil bij dezelfde framehoogte. Je begrijpt dat je met een kort bovenlichaam op een lange fiets ( en andersom ) een probleem krijgt.
 

De basis voor een goede fietsafstelling

Belangrijk is om te weten dat je met het zadel de zithoogte afstelt, je benen dus. Het zadel moet zo afgesteld staan dat je met het pedaal in de onderste stand je been net niet volledig uitstrekt.
Vervolgens bepaal je met de positie van het stuur de stand van je bovenlichaam. Kijk daarbij hoe je wilt zitten en bepaal dan waar je stuur zou moeten staan. Houdt er daarbij rekening mee dat je rug recht blijft en je armen licht gebogen. Als het voor de juiste afstelling nodig is om stuur of zadel in de uiterste standen te zetten dan weet je eigenlijk al genoeg. Het frame is niet goed.


Wij helpen graag

Zoals je al gemerkt hebt is bepalen van de juiste framemaat en afstelling geen abc-tje. Kom je er zelf niet uit? Kom gerust met je fiets even naar de winkel. Door jou op je fiets te zien zitten kunnen we je snel een paar tips geven. Een complete fietsmeting is natuurlijk ook mogelijk maar daarvoor is een afspraak gewenst.

Meer handige weetjes