Vakantiefietsen

Een fietsvakantie is de perfecte manier om je passie voor fietsen en de natuur te combineren. Om een fietsvakantie tot een succes te maken is het o.a. belangrijk om je materiaal goed in orde te hebben. Hier vertellen we waar je bij een vakantiefiets op kunt letten.
 

Twee of vier tassen aan je fiets?

Om te weten waar jouw vakantiefiets aan moet voldoen, moet je goed nadenken over het gebruik. Wordt het een vakantie waarbij je overnacht in een tent en zelf voor je eten zorgt of overnacht je steeds in een Bed&Breakfast? Dit is van grote invloed op de hoeveelheid bagage op je fiets. Als je je spullen in twee tassen denkt kwijt te kunnen is het aanbevolen het gewicht onder de 15kg te houden. Heb je toch meer gewicht, zoals wanneer je kampeert en zelf eten kookt, dan kun je dat het beste verdelen over vier fietstassen. De beste verdeling heb je met tweederde van het gewicht achterop en éénderde voorop. Een stuurtas kun je eventueel gebruiken voor het opbergen van fototoestellen, sleutels, portemonnee en dergelijke.
 

Verharde of onverharde wegen?

Tijdens je fietsvakantie kan je slechte wegen tegenkomenBanden zijn van grote invloed op het rijgedrag van je fiets. Ruwweg kun je zeggen dat een soepele en lichte band makkelijker rolt dan een robuuste band met veel profiel. Ga je veel kilometers onverhard fietsen? Kies dan in ieder geval voor een robuuste band. Liever een zwaardere band die heel blijft dan een lichtlopende die kapot gaat. De Schwalbe marathon supreme of all motion banden zijn banden die lekker licht lopen en goed lekbestendig zijn. De Schwalbe marathon Mondial is een erg robuuste band.
 

Een vlakke fietsvakantie of klimmen en dalen?

Met een Rohloff versnelling heb je veel keuze en weinig onderhoudAls je op je vakantie lange of steile klimmen en afdalingen verwacht, moet je daar rekening mee houden. Lichte vesnellingen lijken in Nederland soms té licht maar blijken in het buitenland vaak noodzakelijk. Een derailleurversnelling biedt de mogelijkheid om relatief goedkoop veel versnellingen te hebben. Kies je voor een Rohloff versnellingsnaaf met riemaandrijving, dan heb je praktisch geen onderhoud. Wanneer je weinig klimwerk verwacht kun je ook kiezen voor de Shimano Alfine versnellingen. Dat is een onderhoudsvriendelijke versnellingsnaaf die eventueel met riemaandrijving te combineren is.
 

Alleen voor de fietsvakanties of het jaar rond gebruiken?

Het zou goed kunnen dat je je vakantiefiets wil gebruiken voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer en boodschappen doen. Houd hier rekening mee met het uitzoeken van je fiets; het kan bijvoorveeld van invloed zijn op:  

Algemene productkenmerken

Bovenstaande aandachtspunten hebben invloed op de keuze voor jouw ideale vakantiefiets. We kunnen niet in detail ingaan op alle onderdelen, maar willen de basis kenmerken graag met je delen.   

Maak een afspraak voor een adviesgesprek!

Santos Lite fietsen »

De Santos Lite modellen combineren een z&eacu...

Santos Travelmaster »

De Santos Travelmaster is naar onze mening de be...

Koga hybridefietsen »

Waarom kiezen voor een hybridefiets van Koga? ...

Stevens trekkingfietsen »

  Waarom kiezen voor een trekkingfiets van...